Fotohoreca.ro: Despre identitatea culinară și enologică a României, cu Cezar Ioan

De Categoria: Apariții în media Comentarii: Nici un comentariu Etichete:

Un interviu acordat de Cezar Ioan (publisher Vinul.ro și unul dintre cei trei inițiatori ai Congresului Național de Gastronomie și Vin, alături de Nico Lontraș și Comsin Dragomir). Interviul este acordat Alinei Miron de la FotoHoreca.ro.

Titlul articolului: Despre identitatea culinară și enologică a României, cu Cezar Ioan (vinul.ro)

Data apariției: 13 mai 2017

Autor: Alina Miron

Alina Miron: De ce nu ai mers pe rețete tradiționale autentice și ai ales o temă atât de contestatată, precum reinterpretarea gastronomiei și aducerea în modernitate a preparatelor românești?

Cezar Ioan: Pe de-o parte pentru că modul de viață al omului modern s-a schimbat, și la fel și așteptările lui de la mâncare (ale mele inclusiv). Pe de altă parte, pentru că ridicând problema reinterpretării obligăm, într-un fel, la o „definire” și „evaluare” a trecutului – dar dăm în același timp și un scop concret, lucrativ, acestei definiri și evaluări (care scop n-ar fi fost posibil / vizibil dacă ne-am fi concentrat doar pe păstrarea valorilor de tip „barză-viezure-mânz, era mai bine cu WC-ul în fundul curții, așa au trăit multe generații și n-au murit din asta”). E simplu să te întorci doar la vechile cărți de bucate. Și e mai ușor… dar unde apare contribuția actualei generații la dezvoltarea moștenirii pe care avem datoria s-o lăsăm mai departe? Cultura – inclusiv cea a gastronomiei tradiționale – moare atunci când nu face efortul să evolueze. În plus, reinterpretarea e și mai spectaculoasă, iar generația actuală e mai „vizuală” și mai sensibilă la „show”.

Articolul poate fi citit integral aici: ,,Despre identitatea culinară și enologică a României, cu Cezar Ioan (vinul.ro)

Foto credit: FotoHoreca.ro

Lasă un răspuns