SERVE – a scris renașterea vinului românesc, prin intermediul lui Guy Tyrel de Poix

De Categoria: Expozanti Comentarii: Nici un comentariu Etichete:

A scrie despre SERVE este un demers îndrăzneț, mai ales pentru un ucenic în tainele vinului. Dar povestea începe așa: Guy Tyrel de Poix – un conte – venit tocmai din țara unde vinurile sunt mereu pe trapta I a podiumului (vorbim de Franța, firește), acordă girul României. La acel moment, România nu era cunoscută ca o țară unde se produce vin, dar alegerea a fost făcută sub imboldul de a ,,naște și crește” propria afacere… cu vinuri.

Era deja o tradiție în familia contelui. Mama provenea dintr-o familie, care fusese proprietara casei de  șampanie Piper-Heidsieck. Tatăl contelui a reînviat Domaine Peraldi, în Corsica.

Nu am spune că a ,,dat Franța pe România”, deoarce nu suntem iubitori ai sintagmelor stereotipale, dar a făcut și face multe pentru țara aleasă și vă ,,descoperim” în cele ce urmează… Pășește în România în anul 1993, când țara încă nu se refăcuse după comunism. Îl întâmpină gerul și imaginea unei țări sărace, cu oameni triști, lipsiți de speranță.

Am putea spune că Guy Tyrel de Poix a fost un pioner al renașterii vinurilor românești, deoarece până la el, nu mai avusese nimeni îndrăzneala să creadă în România din acest punct de vedere. A reușit, dar a întâmpinat și dificultăți…

Continuarea poveștii o puteți citi pe pe site-ul SERVE, căci azi vorbim de SERVE din postura de susținător al  susținător al gastronomiei românești de secol XXI. 

Vinul.ro, GastroArt.ro, Rare Foods Services și Concret PR organizează primul Congres Național de Gastronomie și Vin, iar programul manifestărilor se continuă cu:

Festivalul Blogurilor și Vinurilor

Luna Gastronomiei în Restaurantele Bucureștene

Publicarea și lansarea albumului ,,Gastronomie Românească de Secol XXI”.

Culegerea  și publicarea rețetelor pentru acest proiect este realizată de Vinul.ro și finanțată de SERVE.

Despre Cuvee Charlotte

„Categoric, Charlotte a fost favoritul. A fost un vin pe care l-a respectat foarte mult și nu numai pentru că era primul vin care purta numele unui copil de-al lui. A fost cuvee-ul în care s-a implicat cel mai tare, pe care și l-a dorit întotdeauna, dar pe care l-a realizat numai atunci când a știut că rezultatul va fi la nivelul la care și-l dorea. Și doar atunci i-a dat numele primului său copil, Charlotte. Dar asta nu înseamnă că nu le-a iubit și pe celelalte. Fiecare vin îl bucura, fie că era un cuvee sau un vin alb de bază. Nu-i uit febrilitatea cu care a pus la cale vinificarea primului rose sec românesc, în campania din toamna anului 1996. Bine, el avea rose-ul în sange. Și a mai avut un vin pe care l-a respectat enorm: Cuvee Alexandru. L-a respectat pentru că a fost primul și singurul vin care l-a pacalit: la inceput, nu i-a simțit întregul potențial; sigur, era bun, era Cabernetul destinat pentru Cuvee Charlotte, însa nu l-a intuit în totalitate, acum cred că pur și simplu nu îi venea să creada ce obținuse din acel Cabernet. Și pentru ca Guy și acest vin dezvoltasera o relație specială, a hotarat să îl numească dupa primul său nepot, născut chiar în 2007. Aceasta se întampla în anul căsătoriei noastre (n.r. – 2009). A fost singurul vin care l-a pacalit în toata viața lui si, ca să își ia revanșa, Guy cu mana lui a compus textul de pe contraetichetă și mi-a cerut să îl semnez eu”, Mihaela de Poix (sursa: Vinul.ro).

 

Lasă un răspuns